НАЙДОВШИЙ УКРАЇНСЬКИЙ МЕДОВИК ВИГОТОВЛЯЛИ У НАВЧАЛЬНОМУ ЦЕХУ
Рівненський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості став своєрідною меккою професійності, адже згуртовує відомих майстрів, кращих представників професій, натхненних однодумців. Навчальний заклад успішно готує кваліфікованих робітників за 56-ма ліцензованими робітничими професіями у різноманітних галузях. Одна з них - «Кондитер» - щоразу виявляє нові й нові таланти. Саме на базі РЦПТО ДСЗ днями зустрілися рівненські кондитери-професіонали, аби встановити національний рекорд, виготовивши найбільший кондитерський виріб.
На традиційному святі меду і трави «Золотіївські ряди», яке днями відбулося у Рівному, було зафіксовано черговий рекорд України із випікання медовика. Авторами виробу стали знані рівненські кондитери і слухачі-початківці. Напередодні представники навчального закладу, майстер виробничого навчання Світлана Рибачок та слухачі групи за професією «Кондитер». активно долучилися до організації та випікання медовика. Впродовж двох тижнів кипіла робота. У навчальній майстерні «Кондитерський цех» (навчальне відділення РЦПТО ДСЗ на вул. І.Підкови, 17-а у Рівному) під керівництвом відомого кондитера Рівненщини Катерини Тарадайки та за участі представників «Гільдії кухарів Рівненщини» Аліси Хагенбрух, Олександра Медведя, Сергія Солдаткіна та Руслана Плясулі з’явився незвичний гігантських розмірів медовий торт. І це саме та мить торжества майстерності і успіху! Очікування перевершили хвилюючі сподівання - справу виконано на усі 100% - рекорд встановлено!
Представник національного реєстру Рекордів України Лана Ветрова зафіксувала довжину рівненського медовика – 22.5м! Новий рекорд 2018 року підтверджено! Виріб став справжньою окрасою та насолодою свята.
Заступник директора РЦПТО ДСЗ Руслана Бодренко не приховує гордості: «Дякуємо організаторам та учасникам дійства за довіру нашому закладу та тісну співпрацю у встановленні рекорду. Завдяки давнім друзям, соціальним партнерам навчального закладу наші слухачі мають унікальну нагоду не лише спостерігати, але й долучатися до цікавого захоплюючого процесу. У такій професійній, творчій атмосфері майбутні кондитери проявляють власні сили, відбуваються як майстри та отримують масу позитиву від спільної роботи та обраної професії».

medovyk

 

1

23

 

Готуємо трактористів

   Державна служба зайнятості вже не один рік допомагає сільському господарству забезпечуючи сільскогосподарські підприємства трактористами. Дана професія є основною і найбільш масовою професією на селі. На Рівненщині до підготовки кваліфікованих робітників такої професії долучився Рівненський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Нещодавно тут закінчила навчання чергова група слухачів, які здобули професію   «Тракторист – машиніст сільськогосподарського виробництва категорії «А1».

Сьогодні професія «Тракторист» найбільш універсальна і політехнічна професія. Адже сучасний трактор – машина дуже складна, в її конструкції є досягнення багатьох наук – політехніки, гідравліки, механіки, електроніки, конструювання, технології машинобудування, а також наук, пов’язаних з експлуатацією тракторів. Випуск нової сільськогосподарської техніки, висока культура землеробства підвищують вимоги до знань і вмінь тракториста.

Відповідаючи вимогам часу у нашому навчальному закладі створена потужна матеріально-технічна база, підібраний склад кваліфікованих викладачів та майстрів виробничого навчання для підготовки фахівців даної професії.

Протягом 6,6 місяців 13 слухачів навчального закладу вивчали будову сільськогосподарських машин, комплексну систему технічного обслуговування і ремонту сільськогосподарської техніки. Вони освоїли основні правила агротехніки і прогресивної технології механізованих робіт з вирощування сільськогосподарських культур.

            У програмі навчання була передбачена тривала практика на виробництві. Вона проходила на сільськогосподарських підприємствах Гощанського, Дубнівського, Здолбунівського та Білогірського районів. Під час проходження виробничої практики слухачі змогли показати свої знання і вміння на виробництві. Вони працювали на агрегатах по оранці грунту, культивації та посіву ярих культур, проводили роботи по захисту рослин, внесенню мінеральних та органічних добрив. Слухачі виконували під наглядом майстрів технічне обслуговування та ремонт сільськогосподарської техніки, машино – тракторних агрегатів відповідно до вимог агротехнології, дотримуючись вимог охорони праці.

Усі слухачі успішно склали державну кваліфікаційну атестацію та отримали свідоцтво про присвоєння робітничої кваліфікації «Тракторист - машиніст сільськогосподарського виробництва категорії «А1». Майстер виробничого навчання Білик Іван Іванович зазначив що найкращими знаннями та навичками відзначився Омельчук Марек Васильович, який був направлений Рівненським міським центром зайнятості.

Після закінчення навчання в Олександрійському навчальному відділенні колишні безробітні визначились зі своїм подальшим працевлаштуванням. Так, Муртазаєв Рустам Ягнибоєвич працюватиме трактористом в ПСП «Хлібороб» ( с. Ільпінь, Здолбунівський р-н.). Рустам є учасником АТО. Мамчур Іван Михайлович працевлаштувався в ТзОВ «Дедденс – Агро» ( с. Русивель, Гощанський р-н.).

IMG 3414

Запрошуємо усіх бажаючих оволодіти престижною

та високооплачуваною професією

«Тракторист - машиніст сільськогосподарського виробництва».

Слідкуйте за набором груп на сайті РЦПТО.

 

 Взали участь у семінарі з виробництва органічних ягід

 2 та 3 серпня фахівці Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості - методист Раїса Ліхачова та викладач Віктор Ковальчук - відвідали семінар «Підготовка до виробництва органічних ягід в транскордонних районах відповідно до вимог ЄС», що проводився у м. Рівне в рамках проекту міжнародної технічної допомоги Європейського Союзу «Формування підприємницького середовища з виробництва органічних ягід в транскордонних районах України і Білорусі» на базі готельно-розважального комплексу «Софія» та приватного сільськогосподарського підприємства, що у с. Вільха Житомирської області.

1Метою цього міжнародного проекту є сприяння створенню бізнес середовища  із вирощування органічних  ягідних культур для поліпшення життя місцевих громад в транскордонних регіонах України і Білорусі. Його специфічними цілями є: оцінка придатності транскордонних територій для органічного виробництва; проведення маркетингової, сертифікаційної, економічної й технологічної підготовки переходу до органічного виробництва, яке має високу додану вартість; створення інформаційного, ділового і освітнього бізнес-середовища в транскордонному регіоні; сприяння та організація в цілому органічного сільськогосподарського виробництва й переробки сировини за життєвим циклом (від поля до столу).2

Цільовими групами цього проекту є: фермери, які вже займаються органічним виробництвом або які бажають перейти від традиційного сільського господарства до органічного; підприємства або організації з вирощування ягід і саджанців ягідних культур, органічні підприємства; студенти і науковці, які займаються дослідженням даних аспектів органічного виробництва, а також громадські організації та особи, зацікавлені в органічному виробництві.

Виконавцями цього Проекту з боку України є   Національний університет водного господарства та природокористування (м. Рівне) та з боку Білорусі - Поліський державний університет (м. Пінськ).

У рамках проекту створені та функціонуватимуть на постійній основі Регіональні консультаційно-освітні центри в Білорусі та в Україні, проводитиметься навчання населення і бізнесу організації органічного виробництва тощо.

Як відомо, виробництво ягід в Україні останніми роками швидко розвивається. Вирощування ягід (суниці, чорниці, малини, ожини та ін.) є вигідним через високу рентабельність, зростання попиту на зовнішньому ринку, придатність кліматичних умов України для такого виробництва. Щороку зростають показники експортних поставок ягідної продукції до ЄС, адже, у зв’язку з відсутністю зайвих земель сільськогосподарського призначення, європейці не мають можливості збільшувати вирощування ягід у своїх країнах, тому попит на українські ягоди зростає.

У зв’язку з цим все більшої актуальності набуває й питання професійного навчання безробітних та підготовки підприємців для роботи у сфері виробництва органічних ягід.

Найбільше фахівців РЦПТО ДСЗ на цьому семінарі цікавили питання стандартів ЄС для виробництва і контролю якості ягід, вимоги до сертифікації виробництва органічних ягід; продуктів, дозволених стандартами для використання в органічному виробництві; а також налагодження зв’язків з науковцями, фахівцями та роботодавцями, що займаються вирощуванням ягідної продукції, знайомство з досвідом як українських, так й білоруських колег та виробників.

Актуальні питання виробництва органічних ягід на семінарі висвітлювали: доктор економічних наук, професор, директор Регіонального консультативно-освітнього центру у м. Рівне Петро Скрипчук; директор ТОВ «Біолоджико-Компані» (Білорусь) Степан Сидорчук; провідний фахівець з сертифікації сертифікаційної компанії «Органік Стандарт» Віра Насацька; кандидат сільськогосподарських наук Михайло Капштик (Навчально-координаційний центр сільськогосподарських дорадчих служб департаменту Агроекології та органічного виробництва Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України), агроконсультант ТОВ Органік Експерт Консалтинг Богдан Гнатюк тощо.

Своїм практичним досвідом з організації органічного ягідника поділилися з учасниками заходу Олена Хуторна – агроном ТОВ «Зелена долина 2007», власник плодоягідного розсадника "Корець - сад" Віталій Чата.

 3        Надзвичайно цікавою була поїздка учасників семінару на Житомирщину, де у с. Вільха вони мали можливість ознайомитися з досвідом роботи приватного господарства Івана Черняхівського, яке займається вирощуванням полуниці, суниці, малини, смородини, горіхів та різних плодових дерев.

 4        Усі гості, які відвідали це господарство, щиро дякували дуже гостинному господарю та його працівникам, які ділилися набутим досвідом та застерігали від можливих помилок у виробництві ягід.

 6        Сподіваємось, що результатом участі у цьому семінарі фахівців закладу професійно-технічної освіти державної служби зайнятості стане розробка нових, якісних навчальних планів та програм з виробництва органічних ягід для підвищення кваліфікації безробітних на курсах цільового призначення, затребуваних у роботодавців, а також підготовка підприємців-початківців з необхідними знаннями для сфери виробництва органічних ягідних культур; залучення до викладацької діяльності справжніх знавців у цій сфері.

 

свічка  Колектив Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості з почуттям великого суму сприйняв звістку про передчасну смерть директора Дубровицької районної філії Рівненського обласного центру зайнятості Олександра Леонідовича Дячука. Перестало битися сповнене сил та далекоглядних планів серце мудрого керівника, професіонала високого рівня, надійного колеги та турботливого сім'янина. Схиляємось у скорботі та розділяючи біль втрати, висловлюємо глибоке співчуття родині, близьким та колегам Олександра Леонідовича.

 

 

Головне меню


Реєстрація

Лічильник відвідувачів

2806236
Сьогодні
Вчора
За тиждень
Попередні
За місяць
Попередній
Всі
1951
2402
8260
2780939
36077
84709
2806236

Ваш IP: 54.198.27.243
На сервері час : 2018-08-16 14:53:01
Счетчик joomla